Cum sa invat programare?

Sau intrebari asemanatoare:

  • De unde sa incep invatarea programarii?
  • Cu ce limbaj de programare sa incep?
  • Unde ma pot angaja daca invat limbajul X sau tehnologia X?

Nici o decizie nu este simpla. Nu sunt eu in masura sa iti dau un raspuns exact la aceste intrebari.

Pot sa iti dau niste sfaturi doar. Daca crezi ca ti se potrivesc, daca crezi ca iti ajuta, le folosesti, daca nu incerci sa abordezi alte strategii.

Primul sfat pe care ti l-as da ar fi sa nu incepi programarea cu invatarea unui limbaj de programare.

Ce este programarea?

Programarea calculatoarelor este o stiinta cu ajutorul careia trebuie sa invatam sa imblanzim computerele. Astazi computerele sunt foarte prezente in viata noastra. Peste tot, chiar daca nu le intalnim sub forma clasica de laptop sau desktop, procesoarele sunt pretutindeni.

Daca munca pe care trebuie sa o cerem computerului sa o execute este una obisnuita, atunci sigur exista o aplicatie care sa ne ajute sa „ii comunicam” ce dorim ca el sa prelucreze. Computerele primesc niste date de intrare, ruleaza niste algoritmi si ne returneaza niste date de iesire.

Aceasta este toata filozofia unui computer.

Daca insa, munca pe care vrem sa o execute computerul, nu este una obisnuita, trebuie sa putem noi, sa scriem o aplicatie prin care computerul sa execute sarcina ceruta.

Aici intervine programarea.

 

Cu ce trebuie sa incepi procesul de invatare al programarii?

Recomand invatarea algoritmicii, ca prim pas in dezvoltarea ulterioara ca programator.

Cand ai intrat in clasa I, doamna invatatoare a inceput sa te invete sa aduni si sa scazi numere. Nu ai inceput sa extragi radacina patrata din 64, sau sa rezolvi ecuatii logaritmice. Primii pasi i-ai facut cu operatiile de baza: adunarea, scaderea, inmultirea si impartirea numerelor.

In mod similar, cand incepi sa inveti o limba straina, primele cuvinte invatate sunt cele mai uzuale cuvinte: mama, casa, carte, masina etc. Nu inveti cuvinte specifice unui anumit domeniu: chirurgie, astronautica sau aviatie.

Asa si in programare. Primii pasi trebuie facuti in algoritmica. Trebuie format un mod de gandire adaptat muncii cu computerul. Trebuie creata si dezvoltata o gandire algoritmica.

Matematica… este si ea in aceasta ecuatie?

Matematica
Cum sa invat programare?

 

Da este si matematica in ecuatie. Lumea, in general spune ca nu este. Ca oricine poate deveni programator si daca toata viata a urat matematica.

Altii sunt de parere ca cei care nu stiu matematica si incearca sa faca ceva in domeniul programarii sunt in general slabi ca si programatori. Ei carpesc intre ele diverse bucati de cod copiate din diverse documentatii in speranta ca le fac sa functioneze. Nu cred ca asta iti doresti. Deci tot ca un pas de inceput in meseria de programator ar fi acela de a te pune la punct cu matematica.

Ce urmeaza mai apoi?

Cum sa invat totusi programare? Cum sa ma pot angaja in domeniu?

Dupa ce ai parcurs concret primii  pasi, poti incepe sa inveti unul sau mai multe limbaje de programare.

Aici discutiile pot fi lungi sau chiar nesfarsite.

Unii spun ca trebuie sa inveti ce este „pe val”. Altii spun ca trebuie sa inveti ce ti se potriveste si ce iti place.

Altii spun ca trebuie sa inveti tehnologiile puternice, care au ani de experienta in spate si comunitati de dezvoltatori puternice.

Eu cred ca trebuie luat din fiecare cate putin. Parerile sunt impartite, dar o tehnologie ca si PHP de exemplu, este o directie pe care multa lume a avut succes.

Limbaje de programare
Cum sa invat programare?

 

O foarte mare parte din Internet, ma refer la aplicatiile de Internet sunt scrise in PHP.

Sigur ca nu se mai scrie acum cod in PHP standard. Exista frameworkuri specializate care te ajuta sa dezvolti aplicatii folosind PHP.

De asemenea, aplicatiile actuale nu necesita in construirea lor doar o singura tehnologie. In general ele sunt un coctail dintre mai multe tehnologii: PHP, HTML, CSS, Bootstrap, JavaScript etc.

Ce cred ca este foarte important de inteles este faptul ca orice pe orice linie ai merge, trebuie sa iti faci un plan clar.

Ai nevoie de indrumare si ajutor.

Ai nevoie de cursuri pe care sa le parcurgi.

Ai nevoie de feedback din partea unor oameni care stiu.

Ai nevoie de linii de cod in degete.

Ai nevoie sa gresesti.

Ai nevoie sa te corectezi.

Daca toate acestea reusesti sa le intelegi, daca reusesti sa iti conturezi un fir rosu pe care sa il urmezi, poti ajunge programator.

Daca insa te lasi furat de aparente, stai pe retele de socializare, filme si glume 80 % din timpul alocat unei zile de munca, succesul nu va fi de partea ta.

Munca de programator implica multa munca responsabila, asumata si continua.

 

Nu-i asculta pe cei care iti spun altceva! Nu-i asculta pe cei care iti spun ca faci un curs de genul „24 de zile pentru a deveni programator de….”.

Munceste serios, scrie mult cod, cere ajutor celor care au mai facut aceste lucruri si te pot scoate din incurcaturi. Nu te frusta! Nu da la o parte proiectul la fiecare pas in care te-ai incurcat!

Incerca sa iesi din nou la lumina si daca nu poti, CERE AJUTOR!

Mult succes!

 

 

 

Lasă un răspuns